pátek 21. února 2014

Majdanský mejdan

Zprávy z bojiště jsou rozporuplné. Jeden tvrdí, že jsme poraženi na hlavu, zatímco druhý, že jsme dostali na prdel.
Podobných zpráv jsou ve světových médiích stovky. Údajně jde o slova  Sukoši Pizduškina směrem k prezidentovi Ukrajiny. My však víme více. Zatímco reportérky AP a Reuters si navzájem v polozy pussy to pussy dělají dobře, na Majdanu to skutečně žije.
Celá takzvaná občanská válka odstartovala vloni na podzim, když prezident Ukrajinské SSR odmítl podepsat pamflet stvrzující prozápadní orientaci. Pro stovky příznivců Evropské unie to byl šok. Jejich vlastní prezident způsobil, že se v nejbližší době nedostanou na vysněný Západ. Jejich život ztratil smysl. Prodali domy, dluhopisy, vybrali stavební spoření a spoře oděni si zabalili pouze stan, zelí a vodku. Zelí a vodka, základní suroviny pro boršč, se mísily barelech.
,,Máme-li zemřít, nezemřeme střízliví!" prohlásil čerstvý bezdomovec Vladimír, původní profesí strojní inženýr z Žitomiru.
,,Máme zásoby vodky a zelí do konce zimy," přikývla začátkem adventu jeho nová kamarádka Nataša, jež zanechala studií v Kyjevě, aby žila poslední měsíce promiskuitně a pod vlivem.
Pohnuté osudy dobrovolných sebevrahů podnítily obyvatele Kyjeva ke snaze jim pomoci. Tak ještě před Štědrým dnem začaly první workshopy a happeningy s cílem zařadit vysoce kvalifikované obyvatele zpět do společnosti. Co čert nechtěl, dopadlo to přesně obráceně.
Náměstí v Kyjevě se stalo brzy místem, kam dorazily tisícovky obyvatel hlavního města. Pod heslem na Majdanu to žije! si soustředění před prázdinami udělala i parta studentů z Kodaně. Muhammad vypráví, jak měl co dělat, aby po vodce odešel po svých zpět do hotelu. Když se nad ránem nedostal dále než k policejnímu kordonu, neodmítl nabízenou první pomoc a lokl si vodky. Od propitého mládí jej zachránil zázrak.
Mezitím se do Kyjeva sjeli lidé všech věkových kategorií. Zpráva šířící se jako hoax dorazila i do nejzapadlejších oblastí Ukrajiny. Pramálo vadilo, že účastníkům docházel alkohol. Desítky autobusů vypravených z celé země přivážely každým dnem další a další flamendry. Vše vyvrcholilo zapálením vánočního stromku. Bezpečnostní síly bezmocně přihlížely nekonečné majdanské párty a šíření syflu na všechny světové strany.
Po Novém roce párty nabrala ještě vražednější tempo. Nametení Voloďové předvedli neskutečnou pyroshow. Několik těch, co přebralo a zranilo se, pak skončilo na záchytkách a předních stranách novin z celého světa. Svět hovořil o protivládních protestech. Kdo však v Kyjevě posledních čtvrt roku byl, nevěřil svým očím. Párty strhla podstatnou část ukrajinské populace. Ekonomika prudce klesá, pošty nefungují, dochází spotřební zboží. Vladimírovi to však nevadí. Je na Majdanu přes dva měsíce a hodlá si poslední párty svého života užít. Jeho společník Sergej přišel pařit o Vánocích. Chtěl přijet pouze na týden, ale nakonec zavolal do práce, že dává výpověď. Je mu jedno co bude dál.
Represívní složky země byly šokovány. Zprvu se jednalo o jednotlivce, avšak po několika týdnech se připojili k párty i policisté. Od těch dob na Ukrajině nefunguje vláda, z městských úřadů jsou nocležny pro přespolní a v noci policisté střílí plni radosti a opojení do vzduchu.
Prezident i vláda jsou v šoku. Naprostý nezájem lidí o to, co s nimi bude, je nutí dělat zoufalé činy. A tak, zatímco na předměstí Kyjeva se jako penisy tyčí k nebi laufy tanků pamatující invazi do Československa, na Majdanu je už tři měsíce mejdan. Podle posledních zpráv bude pokračovat ještě dlouho. Jak dlouho? Mega dlouho. Některé oblasti si z přístupu obyvatel Kyjeva vzaly příklad. Novoroční ohňostroj byl pouze předzvěstí barbacue párty v příštích týdnech.
Čeho se dočkáme v létě? Těžko říct. Nezbývá než doufat, že majdanská párty se rozšíří i někam více na západ, abychom se mohli také poveselit. Není to snad věc, o kterou v minulém století usilovaly státy Beneluxu? Vždyť Evropa by byla konečně sjednocena.
foto: účastník párty při přípravě svařáku na kyjevský způsob

Žádné komentáře:

Okomentovat